Inicio puntual da vendima na Ribeira Sacra, á espera da data recomendada
JMR: En principio ben; nalgúns puntos houbo un comezo de botrite
pero ao chegar o bo tempo rápidamente se estabilizou. O ano pasado tivemos unha
vendima de record con máis de 7.000.000 de quilos de uva recollidos, e este ano
esperamos estar un pouco por baixo dun ano normal, nos que adoitamos superar os
6.000.000 de quilos, roldaranse os 5 millóns. A uva está nun bo estado
sanitario e esperamos unha boa vendima.
Que directrices marca a D.O. para unha vendima coa pandemia
da Covid19?
JMR: Todas as adegas poñerán en marcha un protocolo que recolla
as directrices da Xunta. A norma marco é o decreto da Xunta; a partir de aí
Consello, adegas, vendimadores etc. teñen que elaborar un protocolo cada un
para a súa empresa, para a súa realidade. O Consello seguirá desenvolvendo as
súas tarefas de control, será un control menos presencial, con máis control en
viña e menos visitas a adega; adaptándonos á realidade que estamos a vivir. O
departamento técnico do Consello puxo en macha un protocolo para adaptarse a
esta realidade e o persoal do Consello desenvolverá o seu papel, ben
administrativamente ou ben con traballo de campo.
Os prezos da uva manteranse estables?
JMR: As adegas máis grandes dixeron que ían manter o prezo do ano pasado e manter a recollida aos seus clientes; así que pagarase entre 1,10 €/quilo 1,30 €/quilo dependendo das zonas e das calidades.
Coa pandemia, a suspensión de Feiras do Viño e de
exposicións e de feiras nacionais e internacionais, como foron as vendas de
viño?
JMR: Estamos razoablemente ben. A suspensión de actividades e feiras foi unha cuestión xeral, non nos repercutiu nin mellor nin peor que a outras Denominacións. Esta é a realidade que vivimos. En canto ás vendas cada adega ten a súa realidade ao ter mercados diferentes, algunhas exportan, outras non. Houbo xente cos mercados máis abertos e outros menos. As adegas grandes teñen máis espazos abertos, con máis posibilidades que na alimentación. Outras adegas que están principalmente na canle HORECA pásano un pouco peor porque teñen menos saídas.
Nun ano tan complicado a todos os niveis e en todos os
sectores pénsase xa no ano que vén ou estase á expectativa para ver que pasa
coa Covid19?
JMR: Agora mesmo só se pensa na vendima. Isto é ao que temos que atender agora; é coma se fose un parto e hai que concentrarse neste parto. Despois pensarase no que haxa que pensar.
Desde que comezou a pandemia, como é o día a día do C.
R.D.O.R.S.?
JMR: A Denominación seguiu facendo o seu traballo, noutros
formatos; pero en xeral todo se mantivo adaptándonos sempre a unha situación
cambiante. Para garantir a seguridade traballamos cun protocolo que hai que
manter, pero o traballo non espera. Agora concentrados nunha vendima para a que
esperamos tempo seco e noites frescas, mentres miramos con respecto a situación
en Monforte.